Ryba:
- filet z tresky obecné
- sůl
- pepř
- hladká mouka na poprášení filetu
Těstíčko:
- 2/3 hladké mouky
- 1/3 kukuřičného škrobu
- trochu cukru krupice
- lžička prášku do pečiva
- vychlazená sodová voda
- sůl
- pepř
- můžeme přidat koření dle chuti…
Rybí filet nasolíme, opepříme a necháme 10 minut odležet. Ryba se díky odležení pěkně dochutí.
Ingredience na těstíčko promícháme s vodou v takovém poměru, aby nám vznikla konzistence hustějšího těsta na palačinky. Těstíčko necháme cca 15 minut odležet.
Rybí filet lehce poprášíme moukou a vložíme do těstíčka. Filet v těstíčku obalíme a přebytečné těstíčko necháme okapat.Filet vkládáme do rozpáleného oleje na cca 170°C a smažíme do zlatova. Poté filet z oleje vytáhneme a na papírové utěrce necháme okapat.
Domácí hranolky:
- brambory vhodné na pečení (typ C)
- olej nebo sádlo na smažení
- ocet
- sůl
Brambory omyjeme a osušíme nebo oloupeme. Brambory nakrájíme na hranolky tlusté cca 0,8 cm. Hranolky namočíme do studené vody s troškou octa, po cca 15 minutách hranolky vycedíme a ještě jednou propláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Smažíme cca 8-10 minutna 130°C, poté hranolky z oleje vyndáme a necháme zchladnout na papírové utěrce. Olej si rozehřejeme na 180°C, hranolky dosmažíme do zlatova a do křupava, vytáhneme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce, posolíme.
Tatarská omáčka:
- 150 g majonézy
- 1-2 kyselé okurky strouhané najemno
- 1/2 cibule krájené najemno
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce sekaných kapar
- citronová šťáva
- špetka moučkového cukru
- 3 lžíce nakrájené jarní cibulky (na jemná kolečka)
- 2 rozetřené ančovičky (nemusí být)
- sůl
- pepř podle chuti
Všechny suroviny dobře promýcháme, v případě potřeby můžeme tatarku „naředit“ nálevem z nakládaných okurek.
Zdroj: www.divoka-varecka.cz