Fish and chips – filet z tresky smažený v křupavém těstíčku, domácí hranolky, tatarská omáčka s kapary

Ryba:

  • filet z tresky obecné
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na poprášení filetu

Těstíčko:

  • 2/3 hladké mouky
  • 1/3 kukuřičného škrobu
  • trochu cukru krupice
  • lžička prášku do pečiva
  • vychlazená sodová voda
  • sůl
  • pepř
  • můžeme přidat koření dle chuti…

Rybí filet nasolíme, opepříme a necháme 10 minut odležet. Ryba se díky odležení pěkně dochutí.

Ingredience na těstíčko promícháme s vodou v takovém poměru, aby nám vznikla konzistence hustějšího těsta na palačinky. Těstíčko necháme cca 15 minut odležet.

Rybí filet lehce poprášíme moukou a vložíme do těstíčka. Filet v těstíčku obalíme a přebytečné těstíčko necháme okapat.Filet vkládáme do rozpáleného oleje na cca 170°C a smažíme do zlatova. Poté filet z oleje vytáhneme a na papírové utěrce necháme okapat.

Domácí hranolky:

  • brambory vhodné na pečení (typ C)
  • olej nebo sádlo na smažení
  • ocet
  • sůl

Brambory omyjeme a osušíme nebo oloupeme. Brambory nakrájíme na hranolky tlusté cca 0,8 cm. Hranolky namočíme do studené vody s troškou octa, po cca 15 minutách hranolky vycedíme a ještě jednou propláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Smažíme cca 8-10 minutna 130°C, poté hranolky z oleje vyndáme a necháme zchladnout na papírové utěrce. Olej si rozehřejeme na 180°C, hranolky dosmažíme do zlatova a do křupava, vytáhneme z oleje a necháme okapat na papírové utěrce, posolíme.

Tatarská omáčka:

  • 150 g majonézy
  • 1-2 kyselé okurky strouhané najemno
  • 1/2 cibule krájené najemno
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce sekaných kapar
  • citronová šťáva
  • špetka moučkového cukru
  • 3 lžíce nakrájené jarní cibulky (na jemná kolečka)
  • 2 rozetřené ančovičky (nemusí být)
  • sůl
  • pepř podle chuti

Všechny suroviny dobře promýcháme, v případě potřeby můžeme tatarku „naředit“ nálevem z nakládaných okurek.

Zdroj: www.divoka-varecka.cz

Publikováno
V rubrikách Recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *